PRODUKTY NATURALNE

W roku 2017 zostaliśmy Ambasadorem produktów konopnych CBD – dbając o ich wysoką jakość ! 

Powołaliśmy Radę naukową pod kierownictwem prof. dr n.med. Wojciecha Piekoszewskiego. Toksykologa absolwenta Akademii Medycznej w Krakowie. Doktora nauk farmaceutycznych z zakresu toksykologii, doktora habilitowanego nauk farmaceutycznych z zakresu farmakokinetyki, specjalisty toksykologii, profesora nauk medycznych. Zainteresowania naukowe profesora skoncentrowane są na oznaczaniu ksenobiotyków (ze szczególnym uwzględnieniem substancji psychoaktywnych) w klasycznych i alternatywnych materiałach biologicznych dla potrzeb toksykologii klinicznej i sądowej. Dzięki posiadanej aparaturze na wydziale Chemii UJ jesteśmy wstanie zbadać każdą substancję – oznaczając jej wartość.

DZIĘKUJEMY ZA WSPIERANIE NASZEGO WSPÓLNEGO ZAANGAZOWANIA W WYSOKIEJ JAKOŚCI EDUKACJĘ !  

Olej Konopny to skuteczny i naturalny sposób na poprawę jakości życia. Dzięki starannie dobranym składnikom, możesz cieszyć się spokojem, równowagą emocjonalną i lepszym snem.

Kannabinoidy to jedne z głównych związków organicznych występujących w konopiach (CannabisSativa L.). Stymulują komórki nerwowe harmonizując i regulując funkcjonowanie organizmu.
CBD, a w szczególności CBN i CBG wykazują właściwości uspokajające, wyciszające i przeciwlękowe.

TERPENY

Limonen, linalol i nerolidol to związki naturalnie występujące w konopiach, znane jako terpeny. Wykazują działanie redukujące stres i lęk. Synergia działania szerokiego spektrum kannabinoidów, terpenów i melisy skutecznie wpływa na uspokojenie, bez efektu odurzenia. 

Portal informacyjny : https://www.projectcbd.org/about/what-cbd   

JAK DZIAŁA CBD

Olej-CBD-768x286

Prawdziwy superowoc – 8 zdrowotnych właściwości jagody kamczackiej

Owoce wiciokrzewu kamczackiego to wyjątkowe bogactwo witamin i minerałów, ich spożywanie chroni organizm przed wieloma chorobami. Najważniejsze właściwości jagody kamczackiej:

  1. Łagodzi stany zapalne, ponieważ zawiera polifenole, są one silnymi przeciwutleniaczami i przeciwdziałają np. zapaleniu dziąseł. Pozytywne właściwości przeciwzapalne soku z jagody kamczackiej wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych stawów różnego pochodzenia.
  2. Działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniacze zawarte w jagodach kamczackich zapobiegają uszkodzeniom komórek i rozwojowi komórek nowotworowych.
  3. Działanie przeciwcukrzycowe, antocyjany zawarte w jagodach kamczackich mają pozytywny wpływ na poprawę wrażliwości tkankowej na działanie insuliny, pozytywnie wpływają na metabolizm i rozkład cukrów w organizmie.
  4. Sprawna praca mózgu, ponieważ owoce jagody kamczackiej stymulują do pracy neurony odpowiedzialne za funkcje poznawcze.
  5. Wysoka wartość odżywcza jagód kamczackich, owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
  6. Pozytywne działanie na wzrok, zawartość witaminy A pozytywnie zapobiega rozwojowi zaćmy i plamki żółtej.
  7. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom „złego” cholesterolu.
  8. Przeciwdziałanie infekcjom dróg moczowych, syrop z jagody kamczackiej ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze. W czerwcu 2025 r. na Plantacji podczas zbiorów na uczestników czeka Niespodzianka ! Informacja Tel. 511 161 785 Ryszard

Jagoda kamczacka w leczeniu cukrzycy i chorób układu krążenia

Dieta zawierająca produkty z jagody kamczackiej jest sposobem na to, jak zatrzymać cukrzycę. Badania wykazały, że jagoda kamczacka wyrównuje poziom glukozy i lipidów we krwi, dlatego są to owoce wskazane dla cukrzykówJej obecność w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Owoce jagody kamczackiej są dobrym rozwiązaniem na to, jak obniżyć cholesterol LDL, który ma niekorzystny wpływ na organizm, wzmacniają również naczynia krwionośne, neutralizując enzymy niszczące tkankę łączną. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.

Właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne jagody kamczackiej

Związki polifenolowe mające działanie przeciwbakteryjne zawarte w jagodzie kamczackiej, hamują rozwój bakterii Helicobacter Pylori, która wywołuje chorobę wrzodową żołądka, dlatego można powiedzieć, że są to owoce antybakteryjne. Antyoksydanty zawarte w jagodzie kamczackiej usuwają wolne rodniki, a także przeciwdziałają ich powstawaniu, jest to bardzo ważne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, nowotworów i chorób układu krążeniaLiście jagody kamczackiej właściwości, na które warto zwrócić uwagę to skuteczność w leczeniu ran, mają one cechy antyseptyczne i zazwyczaj są stosowane w formie sproszkowanej.

Ochrona przed promieniowaniem radioaktywnym – zobacz, co mówią eksperci

Eksperci potwierdzają, że jagoda kamczacka wykazuje wyjątkowo dobroczynne właściwości, ponieważ chroni przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym. Proces ochrony przed nadmiernym promieniowaniem oparty jest o eliminację wolnych rodników z organizmu. Występujące w wysokich stężeniach antocyjany oraz towarzyszące im związki flawonoidowe uważane są za silne antyoksydanty, które mają lepsze działanie niż witamina E, beta-karoten i witamina C. Jagoda kamczacka właściwości, jakie posiada, to także usuwanie z organizmu metali ciężkich, co jest bardzo przydatne w przypadku zatrucia tymi związkami.

Przejdź do treści